Meny Stäng

Pulsklocka

Lyssna till ditt hjärta och träna bättre. Det är själva grundtanken bakom så kallade pulsklockor, som används för så kallad pulsträning.

Vad är pulsträning?

Pulsträning går ut på att man ska träna utifrån den konditionsnivå man har idag. Detta gör man genom att både anpassa träningen för den egna konditionsnivån på olika sätt, men även genom att sätta egna individuella mål för träningen. Många som springer på löpband skaffar sig också en pulsklocka.

Varför behövs en pulsklocka?

Under pulsträning behöver man hålla koll på sin puls, för att se hur hjärtat jobbar under tiden du tränar. Detta gör man enkelt och nästan obemärkt med hjälp av en pulsklocka, som är betydligt lättare att använda än många andra liknande hjälpmedel.

Vad har pulsklockor för fördelar?

Pulsklockor gör det enklare att träna på ett säkert vis, eftersom du undviker skador på grund av att du tar i för mycket. Många upplever även en pulsklocka som motiverande, eftersom det med hjälp av en pulsklocka är lätt att se hur det går för en, och vilka framsteg man gör.

Köp en pulsklocka från Sporttema – klicka här.

Eftersom pulsen i mycket stor grad påverkar viktnedgång, kan en pulsklocka även hjälpa många som haft svårt att gå ned i vikt, med att tappa vikt snabbare.

pulsklocka

Vilka olika typer av pulsklockor finns det?

Det finns massvis med olika pulsklockor att välja mellan idag, från en billig pulsklocka med endast de mest nödvändiga funktionerna, till klockor som innehåller avancerade program för att planera träningen, GPS funktioner, avståndsmätare och mycket annat.

Det finns även pulsklockor där man kan föra över alla mätresultat och all information till t.ex. en dator, för att få en bättre översikt av hur det går, och för att spara på klockans lagringsutrymme. Det gör det även möjligt att dela sina resultat med andra om man vill det.

Kvalitetsskillnaderna är stora mellan olika pulsklockor och deras tillverkare. Den som funderar på att skaffa en pulsklocka, inklusive en billig pulsklocka, bör därför göra sin research noga innan köp.

Ska man bara använda pulsklockor till träning?

Nej, det finns ingen anledning att inte använda pulsklockan till annat också om man vill det. Många kommer nämligen på många nya användningsområden i vardagen för sin pulsklocka, efter att de köpt den.

Köpråd för dig som vill skaffa en pulsklocka

För det första är det allra viktigaste att du väljer en pulsklocka som passar ihop med de mål du har själv. Om du bara vill hålla koll på pulsen lite grann, räcker det förmodligen med en billig pulsklocka, medan den som har mer avancerade behov, bör betala lite extra för en klocka med extra funktioner.

Om möjligt bör du även prova klockan innan köp, för att säkerställa att den är bekväm. Är den inte det, kommer du nämligen inte att använda klockan så mycket.

Om du inte är duktig på engelska, bör du även titta på att det finns med en manual eller en bruksanvisning på svenska, så att du kan lära dig hur du ska använda klockan ordentligt.

Ta även en extra titt på displayen för att säkerställa att den är tydlig och lätt att avläsa.