Meny Stäng

Gåband

Ett gåband är precis som namnet antyder en enklare form av löpband. Det är inte anpassat för brutal löpning, utan för en lugnare variant av träning. Tack vare det minskar kraven på konstruktionen, vilket i sig medför att gåbandet blir betydligt billigare att köpa. De kostar nämligen inte lika mycket att tillverka.

Ett gåband är perfekt för dig som är ute efter att hitta formen i ett lite lugnare tempo. Det finns naturligtvis gåband med motorer som klara hastigheter anpassade till joggning, men du får inte glömma faktorerna storlek och dämpning som är lika avgörande för gåbandets hållbarhet. Med tanke på den enklare konstruktionen har inte gåbandet anpassats för löpning, och du riskerar därför att det går sönder om du provar. Det kan vara ytterst förargligt att göra sönder ett alldeles nytt gåband på grund av att det går för långsamt, därför är det mycket viktigt att du är medveten om detta innan du införskaffar ett gåband.

Gåband vs löpband

Man brukar tala om att gåbandet är ett billigare alternativ till löpbandet. Trots konstruktionsskillnaden och den minskade tåligheten är det faktiskt helt sant. Du kan använda ett gåband som löpband, men det förutsätter bland annat att du inte är för lång eller för tung. Gåband är oftast mindre än löpband, och därför blir det svårt för en lång person att ta ut stegen ordentligt. En överviktig person kommer inte att få ut någon effekt av dämpningen vilket kommer medföra dels förslitningar på knän och höfter samtidigt som det avsevärt kommer att förkorta gåbandets livslängd.

Att ställa ditt gåband framför teven och promenera samtidigt som du tittar på ditt favoritprogram är en stor fördel. Till skillnad från löpträning utomhus behöver du inte bli så utmattad att du tappar fokus på teven, utan kan genomföra hela ditt pass och bli maximalt underhållen på samma gång. Vill du inte stå framför teven, om du tycker att det blir en för stor distraktion, då kan du alltid stoppa huvudet i ett par hörlurar och lyssna på dina favoritlåtar under passet. Att lyssna på musik har en välkänd påverkan på din träning, så varför inte låta tonerna göra dig lite mer effektiv?

Ett gåband är ett utmärkt alternativ till promenader utomhus. När vädret blir mer och mer omilt kan det vara skönt att kunna ta din promenad inne i värmen. När snön kommer kan det bli extra tungt att ta sig ut på en promenad, och då kan det vara lite extra underbart att ställa sig på gåbandet istället. För att maximera bekvämligheten kan du ställa gåbandet framför ett fönster och blicka ut mot kylan samtidigt som du ler inombords för att du slipper ge dig ut och frysa.